6 létfontosságú dolog a volán mögött

Felmérések kimutatták, hogy minden ötödik embernek olyan látás-zavara van, amely akadályozza a vezetésben. Azonban megfelelő szemészeti segítséggel majdnem minden jogosítvánnyal rendelkező megfelel a biztonságos vezetés kritériumainak.

A vezetők jó látása döntő tényező a biztonságos közlekedés során. Sajnos a sofőrök nagy része nincs igazán tisztában azzal, hogy mennyire összefügg a jó látás a biztonsággal.

6 létfontosságú dolog a vezetésnél:

    Távoli látásélesség: Talán ez a legfontosabb. Vezetéskor a legegyszerűbb reakció ideje is legalább 0.4 szekundum. Ha rosszul látunk                      távolra, nem marad idő a reagálásra. A sebesség növekedésével a rossz távoli látás pillanatról pillanatra nagyobb veszélyt jelent.

      Mélységérzékelés: A volánnál pontosan fel kell tudni mérni a távolságot a különböző mozgó járművek között. Mindkét szemnek tökéletes mélységmérő-műszerként kell működnie.

     Látómező: A „szemünk sarkából való látás” képessége – átlátni nagyobb területet anélkül, hogy a szemünket, vagy a fejünket mozdítanánk. Alkalmassá teszi a vezetőt arra, hogy átlássa a forgalmat, és észrevegye a gyalogosokat az út szélén anélkül, hogy levenné az útról a tekintetét.

    Akkomodáció, ill. alkalmazkodás: A vezetőnek könnyen kell fókuszt váltani az út és a műszerfal között. A távoli és a közeli dolgok közti fókuszváltás képességét akkomodációnak nevezzük.

    Éjszakai látás: Biztonságos éjszakai vezetéshez látnunk kell a szembejövő autók vakító fényszórója mögötti gyengébb fényben.

   Színlátás: A színlátás is fontos része a vezetésnek, meg kell tudni különböztetni az eltérő színeket. Gondoljunk csak a lámpák, táblák színjelentéseire.

Ajánlatos akkor is ellenőriztetni a látásunkat, ha nem érzünk problémát. Kiváló alkalom erre a Széchenyi Optikába 7 lépéses Taupert szemvizsgálata, ahol a fenti látásfunkciók mindegyikének ellenőrzése megtörténik a vizsgálat keretein belül.

Vedd fel velünk a kapcsolatot!