2 rosszul felírt és elkészített szemüveg után ideggyógyászatra küldték

Szerző: | máj 14, 2018 | szakértői blog

Történet a rossz szemüvegről, mely minden szemüveges számára tanulságos lehet…

Látáspanaszok, migrén, gyötrő fényérzékenység és kimerültség kísérte napjait. Kivizsgálások sora volt előzménye a történetnek…

Főszereplőjét személyiségi jogai miatt kitalált néven, Eszternek nevezem.

A 7 lépéses Taupert szemvizsgálatot minden alkalommal beszélgetéssel kezdjük. Ilyenkor megbeszélünk minden előzményt, mely a látással, szemüveggel, korábbi tapasztalatokkal, panaszokkal és igényekkel kapcsolatos. Esztertől megtudtam, hogy évek óta szemüveges, az elmúlt években többször járt szemvizsgálaton. Készíttetett több szemüveget is (egy vagyonért). Nem látott igazán a szemüvegeivel se közelre, se távolra igazán jól. Egyre gyakrabban gyötörte migrén, kimerültségérzés. Úgy érezte,egyre nagyobb erőfeszítések árán tudja ellátni napi teendőit. Panaszaira reagálva végül ideggyógyászati kivizsgálást javasoltak…

 

Panaszaira reagálva végül

ideggyógyászati kivizsgálást javasoltak?!??

 

Áprilisban hallott róla, hogy Szolnokon a Széchenyi Optikában egy új polatesztes eljárással egy alig ismert látásproblémát, a heterofóriát is szűrni és korrigálni lehet a 7 lépéses Taupert szemvizsgálat részeként. Gondolta, hátha heterofóriás…hiszen a tünetek stimmeltek.

A vizsgálatot, mint minden alkalommal egy precíz szemüveges korrekció megállapítással folytattuk, valamint a szembetegségek kizárásával.

 

Az eredmény:

 

Alapból tökéletes szemizomegyensúlya van (azaz nincs heterofóriája), kiváló szemüveges látásélessége van minden távolságra az újonnan felírt szemüveges korrekcióval és makk-egészséges szemei. A rosszul felírt és elkészített szemüvegek okoztak szemizomegyensúlyi problémákat!!! Eszter azért szenvedett éveken át heterofóriás panaszoktól, mert a rossz szemüvege heterofóriássá tette.

A Széchenyi Optikában  végül egy rendesen felírt és jól elkészített szemüveget kapott. Végre kínzó panaszok nélkül, levetkőzve magáról az ideggyógyászattal fenyegető lelki terhet, boldogan újságolta új szemüvegének eredményeit: Nem gondolta, hogy láthat ilyen jól és kényelmesen is

 

 

A Széchenyi Optika 7 lépéses Taupert szemvizsgálata abban különbözik a hagyományos látásvizsgálatoktól, hogy nem csak a szemüveges dioptriák megállapításával foglalkozik.

 

Jelentkezz be a 7Lépéses Taupert szemvizsgálatra

A Széchenyi Optika diplomás optometrista – kontaktológusa Taupert Szilvia Jász- Nagykun- Szolnok megyében első és egyedülálló szemvizsgálati módszert vezetett be 2016 áprilisától.
A vizsgálati eljárás, egy kevéssé ismert látászavar, a szaknyelven heterofória, magyarul rejtett kancsalság felismerését és korrigálását  is lehetővé teszi.

Milyen tünetek utalnak arra, hogy ezzel a köztudatban még kevéssé ismert látásproblémával állunk szemben? 

  • kínzó fejfájás, melyet a gyógyszer is alig képes enyhíteni,
  • szemüveg megszokási problémák, még jó látásélesség mellett is,
  • multifokális szemüvegek megszokási nehézségei,
  • nehéz alkalmazkodás (fókuszálás) távolról közelre nézéskor,
  • 3D-s mozi vagy televíziós műsor nézésekor elmosódott, kettőződő, homályos kép,
  • összefüggő szövegek nehézkes értelmezése (diszlexiás tünetek),
  • erős front és/vagy fényérzékenység,
  • szem alatti sötét karikák,
  • koncentrációs problémák olvasás, számítógépes munkavégzés,
  • tájékozódási problémák (főleg éjjel)

Az említett problémák bármelyike külön-külön, de halmozottan is tünete lehet a heterofóriának.

A vizsgálatok fájdalommentesek, és nagy megnyugvást jelentenek a pácienseknek.

A heterofória vizsgálatát a legújabb generációs Polatest vizsgálatra is alkalmas VisuScreen 500 nevű műszerrel végezzük, mely a Carl Zeiss Vision Care fejlesztése. A műszer egy speciális i Padra telepített programmal vezérelhető. A vizsgálat alapja a pozitív polarizáció elve alapján alkotott kép, amelyet próbakeretre illeszthető polarizációs szűrőkön keresztül vizsgálunk.