A heterofóriáról (rejtett kancsalságról) érthetően….

Szerző: | máj 14, 2018 | szakértői blog

Olvasd el, és megérted a kínzó panaszok okát és azt is, miért kell korrigálni!

Két szemünk van, a két szem ideghártyáján keletkező képet az agyunk „összeforrasztja” és térbeli látást alakít ki belőle, ez a binokuláris látás. Ha a binokuláris látás normális, mindkét szem azonosan lát egy adott tárgyat. Heterofórtia esetén a szemizmok mozgása nincs egyensúlyban. A szemizmok egyensúlyi eltérése szabad szemmel nem látható, és a hagyományos látásvizsgálatok alkalmával is csak a súlyos esetek észrevehetőek. A szemizomegyensúlyi eltérés miatt a heterofóriától szenvedő személy számára a látás csak igen nagy energia befektetés árán valósul meg. Ez a megnövekedett energia befektetés okozza a heterofóriás panaszokat. A szemek erőltetése nélkül az eredmény kettős látás lenne. A heterofóriától szenvedők (önkéntelenül is) kénytelenek kompenzálni ezt a látásproblémát, ez pedig számos panaszhoz vezet, megnehezítve ezzel a mindennapi életünket.

Gondolj csak bele, tudsz-e önfeledten gyermekeidre figyelni, miközben fáj a fejed? Ki tudod-e hozni munkád, tanulásod során magadból a maximális teljesítményt? Mennyi időveszteséggel, káros gyógyszerszedéssel jár, ha nincs látásod megfelelően korrigálva?

Ez ahhoz hasonlítható legjobban, pl. amikor az egyik láb rövidebb a másiknál. Ez gyakran hátfájást és feszültséget és izom fájdalmakat eredményez, amit könnyen kompenzálni lehet a cipőben egy megfelelő talpbetéttel. Mennyivel könnyebb a járás, futás, ha ez kompenzálva van?

A heterofóriát polatesztes vizsgálat során speciális szemüveglencsékkel kompenzáljuk, ezzel a szemizmok nyugalmi állapotba kerülnek, nincs szükség erőlködésre. A prizmás szemüveglencse kompenzálja heterofóriát, és ezzel együtt a kísérő panaszok is megszűnnek.

 

Ha szeretnél több érdekességről olvasni, kattints az alábbi gombra, hogy feliratkozz hírlevelünkre, melyen keresztül havonta juthatsz értékes információkhoz érdekességekről, vagy az aktuális trendekről.