Hogyan történik a heterofória vizsgálata?

Szerző: | máj 14, 2018 | szakértői blog

Itt arról olvashatsz, hogy mi történik veled polatesztes vizsgálat során.

A heterofória vizsgálatát mindenképpen meg kell előzze egy konzultáció, mely egy beszélgetés. Ennek során a panaszaid, élethelyzeteid, igényeid kerülnek szóba. Ez azért fontos, mert sokan természetesnek, vagy genetikai eredetűnek gondolják a kettőslátást, fényérzékenységet, szemszárazságot.

A következő lépésben ellenőrizzük, hogy nincs-e valamilyen szemészeti elváltozás, szembetegség, mely szemészeti ellátást igényel. Ez azért fontos számodra, hogy nehogy felesleges pénzt költs szemüvegre, miközben valamilyen szembetegséged van. Ezek a vizsgálatok egyike sem fájdalmas.

A szembetegségek szűrését követően refrakciót mérünk. Ezt nevezik kicsit szakszerűtlenül kompjuteres vizsgálatnak. Azonban ennek eredményei még közel sem alkalmasak szemüveg készítésre.

A szubjektív látásvizsgálat keretében meghatározzuk az ideális távoli és közeli szemüveges korrekció értékét, azaz azt az erősségű szemüveges dioptriákat, melyek a lehető legjobb látást biztosítják számodra.

Ezt követi a heterofória vizsgálata, mely egy speciális technológia, amely a 3D-s kivetítéshez hasonlít. Polarizált jeleket látsz egy polarizált szűrőn keresztül. A két szem külön-külön csak ábra részeket lát, és azt vizsgáljuk, hogyan képes a két különböző ábra részletet az agy érzékelni, azaz minden tesztrészletet egyszerre látsz-e vagy bizonyos részek eltolódnak-e a többitől. Amennyiben eltolódnak a jelek, un. prizmás lencsékkel beállítjuk azt, hogy nyugalmi állapotú szemizmokkal egyforma képet láss.

 

Ha szeretnél több érdekességről olvasni, kattints az alábbi gombra, hogy feliratkozz hírlevelünkre, melyen keresztül havonta juthatsz értékes információkhoz érdekességekről, vagy az aktuális trendekről.