Milyen a jó gyerek szemüveg?

Szerző: | máj 15, 2018 | szakértői blog

7 tipp Neked, gondoskodó szülőnek, hogy mire figyelj gyermeked szemüveg választása során

 

 

1.  Az első és legfontosabb dolog, hogy hagyj egy kicsi szabadkezet gyermekednek. Fontos, hogy szívesen viselje a szemüvegét, jól érezze magát benne. Tapasztalatból tudjuk, hogy a „ráeröltetett” szemüvegeket a gyerekek nem viselik szívesen, veszítenek önbizalmukból, visszahúzódóbbak lesznek. Másrészt ő érzi próba során, hogy melyik szemüveg a legkényelmesebb számára. És mivel Te, aki ezt a cikket olvasod, jó szülő vagy, úgyis van egy kis furfangod arra, hogy a „jól érezze magát benne” és a „praktikus” határain belül elterelgesd.

2.  Szemüvegkeret mérete

  • Kicsi a keret, ha szemből nézve kisebb a keret a gyermek halántékánál. Ilyen esetben a keret szoros, kényelmetlen lesz a gyermekednek.
  • Túl nagy, ha kétoldalt eláll a halántékától. Ebben az esetben könnyen lecsúszik és folyton tologatni, igazgatni kell majd.

 

 

 

3.  Szemüvegkeret illeszkedése

  • Egyik legfontosabb szempont a választásnál, hogy a gyermek ne tudjon kinézni se a szemüvegkeret fölött, se alatta. Ez egyrészt igen zavaró számára, másrészt azért van a szemüveg, hogy annak lencséin keresztül nézze a világot.

      

 

  • A gyerekek nózija és fülei még picike és érzékeny. Fém szemüvegkeret esetén állítható bizonyos mértékig az orrnyereg, azonban azt tudnod kell, hogy ez könnyebben el is állítódik.

 

  • Műanyag szemüvegkeret esetén nincs állítási lehetőség, tehát eleve csak olyat válassz, mely nem áll el az orránál és nem is hézagos. Azaz szépen illeszkedik.
  • Figyelj oda, hogy a szemüvegkeret szára ne legyen túl hosszú. Nem túl trendi, ha hátul messzire elállnak a szárak a fejétől, de az sem, ha ezt jó nagy fül mögé hajlítással oldják meg az optikusok.

 

  • Túl rövid szemüvegszár esetén pedig lépten – nyomon le fog csúszni használat közben a szemüveg. Esetleg ilyen apróság miatt utálhatja később gyermeked a szemüvegét.

4. Szemüvegkeret anyaga

Alapvetően jó mind a fém, mind a műanyag szemüvegkeret. A műanyag szemüvegkeret általában könnyebb, és a gyerkőcödnek egyáltalán nem mindegy, hogy reggeltől estig mekkora súlyt cipel az orrocskáján és fülein. Fém szemüvegkeret esetén játék és sport közbeni baleset esetén nagyobb a sérülés veszélye.

A Széchenyi Optika szakembereinek javaslata: Elsősorban a műanyag keret, ezek közül is a flexibilis, rugalmasabb szemüvegkereteket ajánljuk, hiszen látjuk, hogy ezek jobban ellenállnak gyerkőceink által kitett nagyobb igénybevételeknek is.

 

5. Szemüvegkeret márka

A márka általában egy bizonyos minőséget takar, és mint ahogyan Te sem, egy szülő sem törekszik arra, hogy gagyit vegyen gyermekének. De mint ahogyan sok egyéb termékre is igaz, a szemüvegkeret esetében is megállja a helyét a következő: Sok, kevésbé közismert márka minőségben simán lekörözi az emberek fejébe beültetett és favorizált márkákat. Arról nem is beszélve, hogy egyes kevésbé ismert, de kiváló minőségű márkáknak nemcsak a minősége kiváló, de árfekvésben is kedvezőbbek.

6.  Szemüveglencse

Csak műanyag lencsét! Üveg a törés és balesetveszély miatt szóba sem kerülhet.

Kb. 3 dioptria erősség felett célszerű vékonyítást kérni a szemüveglencsére azért, hogy esztétikusabb és könnyebb legyen az elkészült szemüveg.

Azonban ez a 3 dioptria erősség nem szentírás!

Lelkiismeretes optikusok csodákra képesek a keret és a lencseátmérő helyes megválasztásával. Azaz a lehető legkisebb átmérőjű lencséből elkészített szemüvegek olcsóbbak, vékonyabbak és esztétikusak lehetnek.

7.  Szemüveglencse felületkezelése

Felületkeményítés:

A műanyag szemüveglencse sérülékeny. Kemény lakkréteggel tudják a gyártók ellenállóbbá tenni a mechanikai sérülésekkel szemben.

Ha azt mondják karcmentesítő bevonatú szemüveglencse, ne hidd el.

Ilyen nincs!!!

Olyan van, hogy a felületkeményített szemüveglencse ellenállóbb a karcokkal, normál igénybevételből eredő sérülésekkel szemben, de sajnos ezt optikusok itt-ott eltúlozzák.

 

Tükröződéscsökkentő vagy más néven antireflex bevonat:

A kiváló minőségű antireflex réteg nem csak a megjelenés szempontjából fontos, hanem a zavaró visszatükröződéseket is csökkenti ezáltal még élesebb és kevésbé fárasztó a látás a szemüveglencséken keresztül.

 

UV és ultraibolya-kék fény szűrő:

A gyerekek szeme érzékenyebb az UV sugárzásra. Az UV káros hatásairól és UV védelemről itt olvashatsz:

https://www.szechenyioptika.hu/blog/szemuveg-fel-uv-le-32

A mai gyerekek sokat néznek digitális eszközöket. Számítógép, okostelefon, tablet stb…  

Ezek az eszközök ultraibolya – kék fényt bocsátanak ki magukból, ami fáradékonysághoz, koncentrálási zavarokhoz, súlyos esetben alvászavarokhoz vezethet. A kék fény blokkoló felületkezelés, szűri ezeket a káros sugarakat. Onnan ismered fel, hogy a szemüveglencse kékes – lilás csillogású. Ez a felületkezelés prémium kategóriának számít,

de figyelj:

Azért, hogy hozzájáruljunk a gyermekek szemének egészségmegőrzéséhez, több gyártó és optika kifejezetten „gyermek lencseként”kínálja az UV szűrővel, szennyeződéstaszító bevonatokkal és kék fény blokkolóval ellátott szemüveglencséket. És mindezt a normál lencse ár kb. feléért, garanciával. Érdemes olyan optikát választanod, ahol lehetőséged van ilyen szemüveglencsét is vásárolni.

 

Ha szemvizsgálatra is szeretnél jelentkezni, itt megteheted:

Várunk szeretettel Téged is!

 

Jelentkezz be a 7Lépéses Taupert szemvizsgálatra