Szürkehályog

Szerző: | máj 15, 2018 | szakértői blog

Te is tehetsz a szürkehályog ellen!

A 65 éves emberek kb. 50%-ának már kialakult valamilyen mértékű lencsehomálya, 75 éves kor felett pedig az emberek már több mint 70 %-ának van a látást is zavaró lencseszürkülése. Hogy pontosan mi ez a betegség és hogyan lehet ellene tenned? A cikk további részében kiderül…

Szürkehályog  (cataracta, szemlencsehomály)

 

A szürkehályog nem hályog, hanem a szem fókuszálásért felelős lencséjének elszürkülése.  A szürkehályog nem jár fájdalommal, szemvörösséggel vagy viszketéssel.

Tünetei a következők lehetnek:

  • A leggyakoribb tünet a látásélesség romlása.
  • Akik előtte plusszos lencsét viseltek, szemüvegüket erősnek érzik, a mínuszos szemüveget viselők pedig gyengének. Ez a jelenség a miópizálódás.
  • Rosszabb látás sötétben. Erősebb megvilágításra van szükség az olvasás és más tevékenységek végzéséhez.
  • Fényérzékenység, káprázás.
  • Fényforrások körül fénykarikák érzékelése.
  • A színek elhalványulása, megváltozott színérzékelés.

 

Interneten és facebookon sok cég és ügynökség kínál háziszereket és vitaminokat a szürkehályog kezelésére és azt ígéri, hogy a szürkehályog ezekkel a szerekkel gyógyítható.  Mint általában, most is azt javaslom, ilyen tekinteten forduljatok szakemberhez, hiszen a tudomány és szakmai tapasztalatok mind azt támasztják alá, hogy ezek hamis, pénzszerzésre irányuló, és gyógyulást egyáltalán nem biztosító ajánlatok.

A szürkehályog megoldásaként egyedüli megoldást a műtét jelenti, melynek során egy műanyag szemlencsével pótolják az elszürkült szemlencsét.

 

Ez a fotó a ZEISS Orvostechnikai Gyárban készült Németországban, az ujjam hegyén egy valódi műlencsével.

 

Fontos! Látásromlás, vagy a fenti tünetek észlelése esetén semmiképpen ne válassz egyszerű látásvizsgálatot. Ezek, az optikákban általánosan elterjedt többnyire ingyenes és kb. 10-15 perces vizsgálatok a szemüveges korrekció megállapításáról szólnak. Véleményem szerint szemüveg felírás és rendelés előtt minden esetben szükséges a szürkehályog szűrése. Nem egyszer találkoztam már panaszos ügyfelekkel, akik látásromlás miatt mentek szemüveget készíttetni optikákba, majd néhány hónap elteltével derült ki, hogy a látásromlás hátterében kezdődő szürkehályog állt. A szemüveg, pedig, amit csináltatott már használhatatlan.

A Széchenyi Optika 7 lépéses Taupert Szemvizsgálata több vaksághoz vezető szembetegségen kívül tartalmazza a szürkehályog szűrését is.

 

Mi okozza a szürkehályogot?

A szürkehályognak több fajtája van. Lehet veleszületett, szemsérülés, vagy gyógyszerek (szterodid kezelés) mellékhatásaként kialakuló, de a leggyakoribb a korral járó, un. időskori szürkehályog.

Kialakulását elősegíti:

  • dohányzás,
  • cukorbetegség (diabétesz)
  • a napfény UV sugárzása,
  • a tartós C és D vitamin-hiányos állapot

 

Ha szeretnéd csökkenteni a szürkehályog kialakulásának kockázatát, sportolj rendszeresen, táplálkozásod legyen változatos és vitaminokban gazdag, valamint kerüld az élvezeti szerek használatát. Fontos tehát, hogy látásromlás vagy szürkehályog gyanúja esetén szembetegség-szűréseket is tartalmazó szemvizsgálaton vegyél csak részt.

Szolnokon a Széchenyi Optika 7 lépéses Taupert Szemvizsgálata abban különbözik a hagyományos látásvizsgálatoktól, hogy nemcsak a szemüveghez szükséges dioptriák megállapításával foglalkozik. Szolnok megyében elsőként egy un. polatesztes eljárással vizsgáljuk a fejfájást, frontérzékenységet okozó heterofóriát vagy más néven rejtett kancsalságot. A 7 lépéses Taupert Szemvizsgálat szerves részét képezi a szembetegségek szűrése, hiszen ezek időben történő felismerése hozzájárul a vaksági statisztikák csökkentéséhez.