Zöldhályog

Szerző: | máj 15, 2018 | szakértői blog

Szeretnéd tudni mi is az a zöldhályog és hogy kell-e tőle félned?

A zöldhályog vagy glaukóma a világon a vakságot okozó betegségek közt második helyen áll. Magyarországon a lakosság 1-2 %-át, leginkább a 40 év feletti korosztályt érinti…

Zöldhályog

 

A zöldhályog (glaucoma, glaukóma) nem hályog, hanem egy megnövekedett szemnyomással járó betegség. A szemünk belsejének 80%-át folyadék, un. csarnokvíz alkotja, mely folyamatosan megújul: termelődik és elvezetődik. Ha az elvezetődés valamilyen oknál fogva akadályoztatott, a szem belsejében megnő a nyomás, mert az (kívülről is jól látható fehér burok) un. ínhártya nem engedi, hogy táguljon a szem. A megemelkedett szemnyomás vérellátási zavart okoz a szemben, aminek hatására a látóideg és a látótér visszafordíthatatlanul károsodik.Bár a folyamattal visszafordíthatatlan látásromlás alakul ki, az időben felismert és kezelt betegség esetén ez a romlás megállítható. A betegség korai stádiumban gyakran tünetmentes, ezért kiemelten fontos, hogy a szemvizsgálatot olyan optikai szaküzletben végeztesd, ahol végeznek szemnyomás-ellenőrzést.

 

A Széchenyi Optika 7 lépéses Taupert Szemvizsgálata több vaksághoz vezető szembetegség szűrővizsgálata mellett tartalmazza a glaukóma szűrését is. A zöldhályog szűrővizsgálatát egy fájdalommentes eljárással, un. noncontacttonométerrel végezzük, melynek során képet kapunk a szemgolyó szemnyomás értékéről.

Tünetei:

 

A zöldhályognak két alapvető fajtája van.

A zöldhályogos roham (az esetek 10%-a) esetén elviselhetetlen fájdalom, hányinger, hányás, tágult szembogár, a szem és környékének fájdalma, szempirosodás, homályos látás, fényforrás körüli szivárványszerű karika látása. Kifejezett szemnyomás emelkedés „kőkemény szem” tapasztalható.

Az esetek 90 %-ában a zöldhályog lappangva, tünetmentesen alakul ki, ezért fontos a szűrés. Akár 30-50%-os ganglionsejt pusztulás sem okoz még látáspanaszt, de szemnyomás-ellenőrzéssel a betegség korai szakaszban felismerhető, és szemcseppes kezeléssel elkerülhető a vakság.

 

Kialakulását elősegíti:

  • 40 év feletti életkor,
  • családi halmozódás,
  • érszűkület (arteriosclerosis),
  • magas vérnyomás (hypertonia),
  • cukorbetegség (diabetes mellitus).
  • Dohányzás, alkoholfogyasztás.

 

Fontos tehát, hogy látásromlás vagy zöldhályog gyanúja esetén szembetegség-szűréseket is tartalmazó szemvizsgálaton vegyél csak részt.

Szolnokon a Széchenyi Optika 7 lépéses Taupert Szemvizsgálata abban különbözik a hagyományos látásvizsgálatoktól, hogy nemcsak a szemüveghez szükséges dioptriák megállapításával foglalkozik. Szolnok megyében elsőként egy un. polatesztes eljárással vizsgáljuk a fejfájást, frontérzékenységet okozó heterofóriát vagy más néven rejtett kancsalságot. A 7 lépéses Taupert Szemvizsgálat szerves részét képezi a szembetegségek szűrése, hiszen ezek időben történő felismerése hozzájárul a vaksági statisztikák csökkentéséhez.