1 ok, amiért jelentősen rosszabbul alszol! Mit tehetsz ellene?

Szerző: | máj 16, 2018 | szakértői blog

Éjjel alig tudsz elaludni, reggel pedig az ébredés jelent gyötrelmet? Nap közben nehezedre esik koncentrálni a feladataidra?

Ez egyáltalán nem természetes! Van a problémádra megoldás!

Egy svájci tanulmány 13 fiatal, esténként digitális eszközöket használó fiúval végzett kísérletet. 1 hétig szabad szemmel, majd 1 hétig ultraibolya- kék szűrővel ellátott szemüvegben használták laptopjukat, okostelefonjukat lefekvés előtt. A fiatalok a kékfény szűrővel ellátott szemüveg használata idején a következőkről számoltak be:

  • alváskomfortjuk lényegesen jobb,
  • nap közben kevésbé voltak fáradtak,
  • javult a koncentrációs képességük.

A különféle digitális eszközök és LED fények kékes fényétől bizonyítottan rosszabbul alszunk. A hosszabb idejű monitorhasználat (TV, okostelefon, tablet is ide tartozik) emellett vörös, égő, fáradékony szemeket, koncentrációs zavarokat okoz.

Sokak szerint mérsékelni kellene a digitális eszközök használatát.

“Véleményem szerint ez akár gyermekeink, akár saját magunk fejlődését rekesztené meg. Ez a mai világban nem jelenthet megoldást, hiszen nem kivitelezhető. Tudomásul kell vennünk, hogy digitális korszakban élünk. Nem zárkózhatunk el előle, inkább tanuljunk meg vele élni.” Taupert Szilvia dipl. optometrista, kontaktológus-Széchenyi Optika Szolnok

MIT TEHETSZ?

  • Válassz olyan digitális eszközt, melyben alapfunkcióként szerepel az ultraibolya kék fény hatásának csökkentése, hogy ezzel is mérsékeld a kellemetlen hatást.
  • Lefekvés előtt amennyire csak lehetséges csökkentsd a képernyő előtt eltöltött időt.
  • Szemüveg vásárlásakor mindenképpen ultraibolya kék szűrővel ellátott szemüveglencsét válassz! Ezek a szemüveglencsék ma már az átlag ember számára is elérhető árfekvésben vannak.
  • Ha monitor előtt töltöd napjaid nagy részét, nézd meg, mit tehetsz még a fáradékonyságod ellen

AZ EGYETLEN MEGOLDÁS,

AMIRE MINDIG SZÁMÍTHATSZ

A kék fény a legtöbb ember számára probléma, de leginkább a fejlődésben lévő szervezetet viseli meg. A probléma olyan jelentős, hogy már az Apple méretű cégek is foglalkoznak vele, azonban ha nem minden eszközünk képes ezen problémás fénytartomány kibocsátásának csökkentésére, akkor az csak fél megoldás. A káros kékfényt szűrő felületkezelés, melyet a szemüvegekre kérhetsz, ez minden helyzetben segítséget tud nyújtani. Ez az egyetlen megoldás, amire mindig számíthatsz.

Amennyiben megoldást keresel kialvatlanságodra és kékfény szűrő réteggel ellátott szemüveget szeretnél itt kérhetsz időpontot szemvizsgálatra Szolnokon:

Nálunk lehetőséged nyílik megtapasztalni a Szolnoki Széchenyi Optika 7 lépéses Taupert Szemvizsgálatát is, mely abban különbözik a hagyományos látásvizsgálatoktól, hogy nemcsak a szemüveghez szükséges dioptriák megállapításával foglalkozik. Szolnok megyében elsőként egy un. polatesztes eljárással vizsgáljuk a fejfájást, frontérzékenységet okozó heterofóriát vagy más néven rejtett kancsalságot. A 7 lépéses Taupert Szemvizsgálat szerves részét képezi a szembetegségek szűrése, hiszen ezek időben történő felismerése hozzájárul a vaksági statisztikák csökkentéséhez.

Jelentkezz be a 7Lépéses Taupert szemvizsgálatra