5 hely, ahol TILOS a szemüvegviselés (avagy) ahol a szemüvegviselés nem állja meg a helyét!

Szerző: | máj 16, 2018 | szakértői blog

Nekünk, optikai szakembereknek, a szemüveg, a látás szerelmeseinek is el kell ismernünk. Vannak helyzetek, ahol a szemüveghasználat nem állja meg a helyét.

Miért olvass tovább? Megmutatom, melyek azok a szituációk, ahol a szemüveg viselése óriási kockázattal jár. Látni fogod, hogyan kerüld el, hogy szeretett szemüveged idő előtt tönkremenjen…

  1. Szauna 

Téli hónapokban magam is szívesen regenerálódok a testet-lelket megpihentető nyugalmat árasztó faillatú forróságban. Ilyenkor döbbenettel tapasztalom, az emberek mit sem tudnak a forró levegő szemüveg-pusztító hatásairól. (Meg szoktam kérdezni őket…

Tudálékosnak tűnhet, de optometrista ártalom. 😉 A szemüveglencsék felületkezelése ugyanis tönkremegy a magasabb, 50-60 C feletti hőmérsékleten. És ami a legrosszabb! Erre egyetlen szemüveglencse gyártó sem biztosít garanciát.
Mi, a Széchenyi Optikában rongyosra beszéljük a szánkat, miközben átadjuk szemüvegeiteket, mégis előfordul, hogy hőhatás által leli halálát 1-1 kedvenc szemüveg. Nem kivétel ez alól a fémolvasztás, a pékek kemence közeli tartózkodása sem.

Mit tehetsz?
Tedd le a szemüveged! Magára valamit adó szauna szolgáltatók már erre a célra kialakított szemüveg tartókat rögzítenek a szauna bejárata mellé.
Ha mindenképpen látnod kell, viselj napi kihordású kontaktlencsét. A 2 hetes és havi viseletű kontaktlencsék nem valók uszodákba, wellnesre.

Iratkozz fel hírlevelünkre. Kontaktlencse témában is hasznos dolgokat olvashatsz.

 

  1. Küzdő sportok 

Itt nemcsak a szemüveglencse van veszélyben, hanem a keret is. Láttál már birkózást, boksz mérkőzést, karatét…Nem kell sokat magyaráznom, mitől törik a szemüveg.

 

Mit tegyél?
Ha mindenképpen látnod kell, viselj a sporthoz kontaktlencsét.

  1. Bukósisak 

Leszorítja, deformálja szemüveg szárait. Előbb-utóbb törik.

Mit tehetsz?
Készülnek speciális, a motoros bukósisakhoz készült motoros szemüvegek.
Leggyakrabban azonban a motorosok is kontaktlencsét használnak bukósisak alá, hiszen ennek nincs látótér korlátozó hatása. Nagyobb a látás szabadsága, ezért a kontaktlencse közelíti meg leginkább a motorosok szabadság feelingjét.

  1. Alvás 

Tudom, ez nem tudatos. De nem is gondolnád, mennyire elterjedt. A minap egy kütyük értékesítésével foglalkozó oldalon láttam szemüvegben alvóknak készített párnát. Habszivacsból, a szemrésznél nyílással, hogy ne nyomjon alvás közben a szemüvegkeret.

Ha elfogadsz egy tanácsot: Inkább tedd le elalvás előtt.

 

 

  1. Klóros uszodavíz

Sem a szemüvegkeretnek, sem a szemüveget rögzítő csavaroknak nem tesz jót. És a szemüveglencséd sem örül a rászáradt klóros pöttyöknek. Szóval, ha nem akarod, hogy kereted megmattuljon, leperegjen róla a festék, ne abban pancsolj!

Az optikusoknak általában csak jó, ha minél hamarabb új szemüveget kell csináltatnod. De nem nekem. Én azt szeretem, ha mindenki elégedett, mindenki örül.
Természetesen mi is szemüvegből élünk. De a legfőbb motivációnk nem az, hogy egy idő előtt tönkrement szemüveged miatt minél gyakrabban készíttess új szemüveget. Az örömöd, a hosszú távú elégedettséged a lényeg. Ez táplálja lelkesedésünket hónapról-hónapra. Mi ezért dolgozunk.

Remélem, sikerült felhívni a figyelmedet néhány, a szemüveged és a pénztárcádat fenyegető veszélyhelyzetre. Ha problémáid vannak látásoddal, szemüvegeddel, töltsd ki vizsgálatválasztó tesztünket!

 

jelentkezz be a 7 lépéses taupert szemvizsgálatra