Mennyire fontos a látás? 

A látásod és a szemüveged minősége a túlélésed eszköze

A látásod és a szemüveged pontossága meghatározza a terhelhetőségedet, gyorsaságodat, precizitásodat. Befolyásolja általános életkedvedet, meghatározza megélhetésedet, ezáltal a jövődet is. 

Gyere velem, megmutatom hogyan

Emberi evolúciónk több millió éve alatt látásunk arra fejlődött ki, hogy minél távolabbról észleljük a támadó medvét, vagy az elejteni kívánt szarvast. Látásunk a túlélésünk elengedhetetlen eszköze. Szemünk alapvetően távolba néző tájékozódásra alakult ki. Az emberré fejlődésünk során természetes kiválasztódás fontos része volt a látás. Aki nem látott jól, nagy eséllyel megette a medve – még mielőtt a fajfenntartásról gondoskodhatott volna…

Evolúciónk utóbbi néhány évtizedében azonban látásunknak teljesen más igényeknek kell megfelelnie.

A XXI. században napjaink nagy részét közelre nézéssel, okos telefon használattal, számítógépen történő munkával, ügyintézéssel töltjük. A szemeinken keresztül történő információ szerzés gyorsabb ütemet, kevesebb térbeli érzékelést és pontos közeli látásélességet követel meg tőlünk.

A látásunk a XXI. században is a túlélésünk eszköze.

 

 Ha ma nem látsz jól, lassú vagy!

 • Kit becsülnek meg jobban a munkahelyén? Aki képben van, halad a dolgával, vagy aki kínlódik, a látása miatt komótosabb?
 • Nézz meg egy érettségi feladatsort, számít-e a gyorsaság? Milyen következménye van annak, ha tudod ugyan, de nem jutsz a végére? Ugrott a felvételi?
 • Gondolj csak bele, ha a  csökkent reakcióidőd miatt nem tudsz elkerülni egy balesetet, az végzetes lehet!

 

Ha nem látsz jól, pontatlanabb vagy!

 • 6-os vagy 9-es? – Nem mindegy, főként, ha könyvelő, banki ügyintéző, pénztáros vagy MEO-s vagy.
 • Melanóma vagy csak egy kis ártalmatlan anyajegy? –Nem mindegy meglátnod, ha orvos vagy.

Ha nem látsz jól, lemaradsz a fejlődésben!

A következő mondatokat szemvizsgálat során az ügyfelektől hallottam: 

 • „El sem tudom mondani, mekkora hátrányom volt abból évekig, hogy ami másnak pikk-pakk megtanulható volt, azzal én vért izzadtam a látásom miatt”
 • „Nem használok digitális eszközöket. Nem látom jól, és megfájdul a fejem, ha nézem” 

Ha nem látsz jól, csökken a teherbírásod

 • 10-ből 8-an megemlítik a fáradékonyságot, mint problémát, amikor a látáspanaszaikról kérdezem őket.
 • A látásproblémákkal küzdők fele arról is beszámol, hogy munkateljesítményük, teherbírásuk lényegesen alacsonyabb az elvártnál.

Gondolj bele, alacsony teherbírással hogy állod meg a helyed a XXI. században?

Ha nem látsz jól, morcosabbnak tűnsz

Te is biztosan találkoztál már gyengébben látó emberrel, akinek szinte az arcára van írva, hogy erőlködik a látása miatt. Hunyorog, ráncolja a szemöldökét.

 • Ki szeret bele egy szemöldökét folyton ráncolóba? 
 • Ki dolgozik vele szívesen egy szobában?

Belátható, hogy látásod meghatározza a terhelhetőségedet, gyorsaságodat, precizitásodat. Befolyásolja általános életkedvedet, meghatározza megélhetésedet, ezáltal a jövődet is.

A túlélésed záloga.

Megmutatom, hogy hogyan szolgálja a látásod a közérzeted, a párkapcsolatod, az önbizalmad és a pénztárcád. De előbb meg kell értened, hogyan látsz.

„A látás és megértés öröme a természet legnagyszerűbb ajándéka. „

Albert Einstein

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Jól csak a szívével az agyával lát az ember

Az, hogy milyen a látásod, kettő dologtól függ: a szemedtől és a szemed által leképezett információt feldolgozó agyi munkától.

A látáshibákról, azaz a szemed hibás fénytöréséből adódó, látásélességet csökkentő tényezőkről rengeteg helyen olvashatsz. Akár internetes kereséssel is utána nézhetsz a fénytörési hibáknak: rövidlátás (miópia), túllátás (hipermetrópia) és az asztigmia keresőszavakkal.

Itt másról lesz szó, mégpedig a szemeid által leképezett világ idegrendszeri feldolgozásáról.

Most olvass tovább, ha szeretnéd megérteni, hogyan is látsz!

 Ez ugyan egy roppant bonyolult folyamat, de valójában nagyon is egyszerű. Mindjárt elmagyarázom.

Ha csak az emberi szemre és annak optikai leképzésére hagyatkoznánk, bizony olyanok lennénk, mint egy vakond. Szemünk optikai rendszerként működik, ami egyedi és természetes optikai lencséket tartalmaz. Ezek a lencsék az emberek nagy részénél bizony elég tökéletlen képet vetítenek a világról a retinára (a szemünk hátsó felszínére). Úgy képzeld el, mintha a moziban homályos képet vetítenének a vászonra. A retina fényérzékelő sejtjei érzékelik a kapott képet és elküldik az agynak. Az agy, azaz az idegrendszer pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy neked a lehető legjobb, legteljesebb életet biztosítsa. Agyi korrekcióval, mint egy photoshop programmal pillanatról pillanatra élesíti, javítgatja a látottakat. Az idegrendszered azonban nem csak a photoshopját, hanem egyéb látásodat javító funkciót is bevet. Ilyen a fókuszálgatás, a hunyorgás, a pupillanyílás szűkítése.

Igen, ez csodálatos!

Az idegrendszer tehát képes kijavítani a kisebb látáshibákat!

Ezek szerint csak akkor kell szemüveg, ha a szem olyan nagyon homályos képet küld az agy felé, amit az már nem képes kijavítani?

Olvass tovább!

Az idegrendszer egész napos terhelésének óriási ára van!

Az, hogy láss létfontosságú. Majdnem annyira fontos, minthogy levegőhöz juss. Ezért az idegrendszered tényleg mindent megtesz, hogy ezt elérje.

Ez az egyik oka annak, hogy oly sokan nincsenek is tudatában annak, hogy látásuk nem a legmegfelelőbben működik.

„Hiszen én jól látok! Csak elfáradok, és gyakran fáj a fejem.” – fogalmazzák meg gyakran a vizsgáló székben.

Ez nem igénytelenség, nem a Te hibád. Ha Te is tapasztaltad már ezt az érzést, ne vádold magad. Akinek még sohasem mutatták meg, milyen minőségben lehetne látnia, az ezt éli meg természetesnek. Remek megfogalmazással egyik ügyfelem így írta le tapasztalatát:

„… Én úgy mentem oda, hogy elég jól látok, de azért olvasószemüveg kellene. Amit kaptam, azzal ezerszer jobban látok, mint amire azt hittem, hogy egész jó. Az igazi különbséget akkor veszem észre, amikor leveszem a szemüveget. Akkor esik le, hogy mennyire nem jól láttam már, és mennyivel jobban lehet. …”

Wolf Gábor, kisvállalati marketingszakértő, Budapest

 

Gyakran nem homályos látás, hanem fejfájás, fáradékonyság, vörös, erőlködő szemek mutatják azt, hogy szemüveges segítségre van szükséged. Panaszaid hátterében sok esetben látáshiba áll, amit az idegrendszered erőn felül igyekszik élhetőbbé tenni.

„20 éve vagyok már szemüveges, ez idő alatt sok optikában megfordultam és sajnos sok rossz tapasztalatot is szereztem. 
Itt volt már az ideje, hogy új szemüveget csináltassak. A párom megtalálta a Facebookon a Széchenyi Optikát és a róluk írt véleményeket, amik nagyon megtetszettek. Mihamarabb kértem is időpontot.
Az Optikába belépve kedves, mosolygós légkör fogadott, teli modern eszközökkel. 
Mindenre kitérően, alaposan, precízen megvizsgáltak a látásomat.
Itt derült ki, hogy a fáradékonyság és a szemfájdalom hátterében a rejtett kancsalság áll. 
Az új szemüvegemben a “látvány” leírhatatlan volt, mintha Full HD-ben látnám a világot. 
Csak is ajánlani tudom a Széchenyi Optikát! Professzionális szaktudás és fent említett légkör fogad minden alkalommal. 🙂 Köszönöm szépen az Éles Látást! 
Hálás vagyok Nektek!”

Fejes Katalin, védőnő Szolnok

Látásproblémáidra megoldásként egy szemüveget kapsz. Az idegrendszered megpihen, panaszaid szűnnek.

A világ erőlködés mentesen éles, a színek mintha teltebbek, élénkebbek lennének.

 

Ugye Te is erre vágysz?

Jelentkezz be Taupert Szemvizsgálatra, és tapasztald meg milyen felemelő érzés a boldog szemüvegesek táborába tartozni.

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Mit írnak rólunk?