Segítség! Szemtengelyferdülésem van!

Mi az a szemtengelyferdülés? Tudd meg az igazságot!

 

Csináltunk egy röpke statisztikát. A 7 lépéses Taupert Szemvizsgálatra érkező ügyfelek mintegy 10%-a szemtengelyferdüléssel érkezik, és szemtengelyferdülés nélkül távozik.

Na, azt ne higgyétek, hogy azért, mert mi ekkora mágusok vagyunk. Nem, nem azért. Hanem mert ilyen nincs. Nincs szemtengelyferdülés.
Akkor mégis mi ez?
Kettő látásproblémára mondják (hibásan), hogy szemtengelyferdülés: az asztigmia nevű látáshibára és a rejtett kancsalságra.

Szabályos asztigmia – azaz a szemedben lévő optikai lencséid torzítása.
A szemeinkben optikai lencsék vannak. Kettő. Az első a szaruhártya, ami egy 0,5 mm vékony, félgömb, azaz félbevágott labda alakú lencse. Mintegy 40 dioptria erősségű. Azaz, ez a szemünk fő törőlencséje. A másik a szemlencsénk, ami étkezési lencse alakú, csak a miénk átlátszó. A szemlencsénk feladata a fókuszálás, azaz az, hogy közelre és távolra nézés között mindig élesre állítsa a világban látott dolgokat   /Kép forrás: www.ocuvite.hu /      
Ezek a mi lencséink nem mérnöki pontossággal megmunkált lencsék, mint amilyeneket a mikroszkópokba, kamerákba és egyéb optikai eszközökbe teszünk. A mi lencséink természetesek. Természetességükből adódóan pedig nem egyenletes vastagságúak, görbületűek, ezért torzítanak. Ezek a torzítások különfélék lehetnek, szaknyelven aberrációknak nevezzük őket. A szemeink leggyakoribb torzítása az úgynevezett szabályos asztigmia. Nincs magyar megfelelője, ezért tévesen és félrevezetően sokan szemtengelyferdülésnek nevezik. Az asztigmia lényege tehát, hogy mindent kissé eltolva, szellemképesen, árnyékosan látsz a szemedben lévő lencséid természetes torzítása miatt. Ha nincs szemüveggel vagy kontaktlencsével kompenzálva, gyakran okoz fejfájást, fáradékonyságot, illetve „néha jól látok, néha rosszul látok” érzést. Ennek oka, hogy az agyunk, idegrendszerünk olyan, mint egy photoshop program, pillanatról-pillanatra érzetként helyreállítja a látottakat. Ez azonban elég kimerítő az idegrendszernek, és egy kis fejfájással, fáradékonysággal igyekszik Téged pihenésre kényszeríteni.

Jelentkezz be a 7Lépéses Taupert szemvizsgálatra

Az asztigmiát un. cylinderes szemüveglencsével vagy kontaktlencsével csodálatosan lehet kompenzálni. A világ kitisztul, a színek is teltebbek lesznek, a fejfájásaid elmúlnak és a közérzeted is sokkal jobb lesz azáltal, hogy nem kell a teljes ébrenléti idődet photoshoppozással töltenie az agyadnak.
A másik, amit akár a szakemberek, akár a látásproblémákkal küzdők szemtengelyferdülésként emlegetnek, az a Rejtett kancsalság, vagy szaknyelven heterofória.     Mivel olyan, hogy szemtengelyferdülés nincs, nézzük, mi a másik, amit szintén így emlegetnek. Szemünk természetes optikai rendszer. Azzal, hogy természetes, velejár az is, hogy a szemgolyóink a szemüregbe az estek túlnyomó részében nem úgy nőnek bele, hogy azok nyugalmi állapotban pontosan párhuzamos nézővonalat alkossanak. Azaz valami pici nézővonalbeli eltérése, kicsiny kancsalsága szinte mindenkinek van. Ezt a nézővonalbeli eltérést a szemmozgató izmainkkal tartjuk egyenesben. Azaz 100 emberből úgy 98 úgy használja együtt a szemeit, hogy kis rásegítő izommunka árán néz a jobb szem és a bal ugyanoda.   Ez a rejtett kancsalság. Olyan, mint a kancsalság, csak nem látszik, mert a pici eltérést a szemizmaink helyreállítják. A folyamatos kompenzálgatás, izommunka itt is fejfájást, akár migrént is okozhat. Jellemző továbbá, hogy a folyamatos izommunka miatt fájó, fáradékony, gyakran karikás szemei vannak a rejtett kancsalsággal küzdő embereknek.   A szemek nézővonalbeli eltéréseinek mindennapokat megkeserítő panaszaira ék alakú lencséket, un. prizmákat építhetünk a szemüveglencsébe. Ezek úgy tolják el a szembe jutó fény irányát, hogy ne kelljen izommunkával, idegrendszeri rásegítéssel együtt látnia a jobb és bal szemnek.   Mint fent olvastad, szinte mindenkinek eltér valamilyen szinten a két szem nézővonala. Azonban az én meglátásom szerint csak akkor érdemes prizmát építeni a szemüvegbe, ha a nézővonalak helyrerakásából származóan panaszt okoz.   A tapasztalatom az, hogy 100 emberből 98 – nak van ilyen látáshibája, azonban csak 2-5 embernek okoz ennek kompenzálása terhet, panaszokat a mindennapok során. Ha nincs panasz, nem teszi könnyebbé, kényelmesebbé az életet a rejtett kancsalság prizmákkal történő korrigálása, nem kell feleslegesen megdrágítani a szemüveget a prizmák beépítésének költségével.  

Jelentkezz be a 7Lépéses Taupert szemvizsgálatra

A Taupert Szemvizsgálat Magyarországon két optikai üzletben elérhető:
Széchenyi Optika – Taupert Szemvizsgálat
Szolnok
tel: 0670/387-3317
ZEISS Vision Center – Taupert Szemvizsgálat
Budapest
tel: 0670/671-7797

Ha tetszett a cikk, és bölcsen szemed világát, látásodat korrekt szakemberek gondoskodására bíznád, hívd bátran a Széchenyi Optika ügyfélszolgálat telefonszámát: 0670/387-3317

Nézd meg, mit mondtak a szolnoki Széchenyi Optikáról, ami innovációs díjat nyert Taupert Szemvizsgálatunkról azok, akik már jártak nálunk:

Mit írnak rólunk?