Neked szemüveg vagy kontaktlencse való inkább?

Ha problémákat észlelsz a látásoddal kapcsolatban, biztosan feltetted már magadnak a kérdést:

Mi szól a szemüveg viselés és mi a kontaktlencse használat mellett?

Kinek érdemes szemüveget és kinek kontaktlencsét viselni?

Minden látáshibára megoldást nyújt a kontaktlencse?

Neked melyik válna be leginkább? A kontaktlencse vagy a szemüveglencse tenné teljesebbé a hétköznapjaidat?

Sokan úgy gondolják, hogy vagy szemüveg, vagy kontaktlencse… nézzük, hogy is van ez!

Tudom, nem ezt várod tőlem, DE mindkettő. Szemüveg is és kontaktlencse is.

Nem azért, mert kapitalista optikusként telhetetlenségemben több vásárlásra szeretnélek rábeszélni. Megmagyarázom.

 

Miért szükséges a kontaktlencse viselés mellett szemüveg is?

Vannak élethelyzetek, amikor nem viselhetsz kontaktlencsét, csak szemüveget:

 

Ha lázas, influenzás vagy. A torok, a garat, a fül és a szem között szoros a kapcsolat, egy fertőzés esetén könnyebben felülfertőződik a szem, ha még a kontaktlencse hatásainak is ki van téve.

Allergiás időszakban a szemtünetek (könnyezés, viszketés) erősödnek kontaktlencsével. Ilyenkor legjobb, amit tehetsz, ha allergiás időszakban szemüvegre váltasz.

Bármikor megtörténhet, hogy egy rossz mozdulat miatt elszakad, sérül a kontaktlencse. Nem árt, ha ilyenkor rögtön kéznél van a szemüveg.

Autóvezetés esetén hiába van beírva a jogosítványodba a kontaktlencse használat, igazoltatáskor a rendőrök kérhetik a pótszemüveget.

Számtalan embernek érzékeny a szeme. A kor előrehaladtával és légkondicionált helyiségben sokan küzdenek szemszáradtsággal. Ilyen esetben megváltás a szemnek kontaktlencséről szemüveglencsére váltani.

A kontaktlencse ma már a legtöbb látáshibára megoldást biztosít. Azonban vannak olyanok, ahol szemüveggel, klasszisokkal pontosabb, kényelmesebb látáskomfort érhető el, mint kontaktlencsével.

Miért érdemes egy szemüvegesnek kontaktlencsét is viselnie időnként?

Nem kell. Szemüvegviselő lehetsz úgy, hogy nem használsz kontaktlencsét. Azonban vannak olyan élethelyzetek, amikor a kontaktlencse hihetetlen előnyökkel jár a szemüveg használathoz képest. Mutatok néhányat:

 Motorozáshoz és síeléshez a sisak alá nehezen fér be deformálódás nélkül a szemüveg. Léteznek már kifejezetten erre a célra kialakított szemüvegek, mint a dioptriás sí szemüveg, vagy a motoros szemüveg. Ha nem idegenkedsz túlzottan a kontaktlencsétől, vagy nincs valamilyen kontaktlencse viselésre mutató kizáró tényező, az remek megoldást jelent a sisak alatt.              Szabad látóteret és mozgást biztosít minden irányba. Nem párásodik.

3D-s mozifilm nézésekor vicces látvány, ahogyan a szemüvegesek a szemüvegük tetejére próbálják felpakolni a 3D-s szemüveget. Én is kipróbáltam. Szörnyű. Folyton azt éreztem, az egyik mindjárt leesik a fejemről. Ráadásul a dioptriás szemüveglencséd sérülhet, karcolódhat is, ha még egy szemüveget elé erőltetsz.

Sportoláshoz, táncoláshoz szabadabb mozgást nyújt. Főként csapatjátékoknál a védekezéshez szükséges szabad látóteret csak ez az eszköz teszi lehetővé. Léteznek sport szemüvegek, melyek ugyan rugalmasságuknál fogva bírják a sportolás közbeni                     viszontagságokat, azonban a látóteret erősen korlátozzák.

Mindannyian vágyunk időnként egy kis változatosságra. Kifejezheted a hangulatod, stílusod azzal, hogy néha szemüveges, néha szemüveg nélküli a megjelenésed

Kontaktlencsével a strandolás, szauna is szabadságot jelenthet. Figyelem: CSAK NAPI KIHORDÁSI IDEJŰ, azaz egyszer használatos kontaktlencse alkalmas a vizes tevékenységekhez. Erről kicsit később részletesen olvashatsz még.

Kinek való a kontaktlencse és kinek inkább a szemüveg?

 

Ahogyan Te is, az élethelyzeted is, a látásod elé támasztott kihívások is egyediek. Nem lehet erre általános tanácsot adni. Kontaktlencse viselés előtt mindenképpen konzultálj szemész szakorvossal vagy optometristával. Beszéljétek meg, hogy az adott látáshibával, életkörülményekkel miben segíthet, és milyen hátrányai lehetnek a kontaktlencse viselésnek és a szemüveg viselésnek.

A legáltalánosabbakat ide összeszedtem.

A szemhez nyúlástól sokan ódzkodnak. Ez általában azonnal a szemüvegviselés mellett szól.
Megannyi szemüveges úgy gondolja, nem tudja majd megtanulni, hogyan kell a szemre helyezni és levenni a kontaktlencsét. Ha csak ez tart vissza, megnyugtatlak.

Türelmes és jól felkészült optometrista vagy kontaktológus szakember 100-ból 95 esetben sikeresen megtanít arra, hogyan bánj a kontaktlencsével.
Poros, erősen klimatizált száraz levegőben folytatott életvitel esetén több problémát okozhat a kontaktlencse viselés, mert gyakrabban szárad vele a szem. Ez elhomályosodó, égő szúró érzés, mintha valami lenne a szemedben. Van is.

Erősen pluszos távollátó látáshiba és 40 év feletti életkorban gyengébben látunk közelre. Ez korlátozza a kontaktlencse szemre történő felhelyezését, hiszen nem, vagy csak alig látható a kontaktlencse ki és befordított állapota. Ráadásul ilyen esetekben szemüveggel pontosabb, korlátoktól mentesebb látás érhető el.

Fiatal, rövidlátók esetén viszont szinte megváltást jelenthet a kontaktlencse. Kiváló látást nyújt, kényelmes és valódi éleslátó szabadságot biztosít.
Sportolás esetén is előnyösebb a kontaktlencse a szemüveg viseléshez képest. Szabadabb mozgást, korlátozásoktól mentes látóteret és biztonságot nyújt.

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Mi szól a kontaktlencse viselés mellett és ellene?

Kontaktlencse előnyei

Kontaktlencse hátrányai

Szabadabb életvitel. Nem nyomja az orrod tövét, nem látod a szemüvegkeretet.

Stílusos megjelenést adhat, mellette viselhetsz napszemüveget.

Motorozáshoz, síeléshez talán a legjobb megoldás, mert nem korlátozza a sisak használatát.

Rövidlátók esetén (minuszos szemüveget viselők) jobb látás érhető el kontaktlencsével.

Szinte minden típusú látáshibára illeszthető kontaktlencse.

A jól illeszkedő és pontos erősségű kontaktlencse gyermek és kamaszkorban bizonyítottan csökkenti a                  szemromlás ütemét.

Nem párásodik. Szemerkélő esőben, hóesésben is kényelmesebb viseletet jelent, mint a szemüveg.

 

 

 

 

 

 

Nagy gondosságot igényel a tisztítása és a higiénikus használata.

 

A viselők mintegy 80%- ának problémát okoz, hogy szárad benne a szeme. Ez elhomályosodó, kényelmetlen érzést            jelent főleg a nap vége felé.

Hosszabb távon, 2-3 éves viszonylatban magasabb költséget jelent, mint a szemüveg viselés. És ne feledd, szemüveged is kell, hogy legyen.

Távollátók (távolra pluszos szemüveget viselők) esetén szemüveggel élesebb látás érhető el, mint                                   kontaktlencsével.

Nagyobb a komplikáció (szemgyulladás, fertőzés veszély, szemészeti elváltozás) kockázata kontaktlencse                          viselésével, mint szemüveg használattal.

40 év felett, ha már távolra és közelre más-más erősség szükséges, létezik ugyan multifokális kontaktlencse,                    azonban multifokális szemüveggel élesebb, pontosabb látás érhető el.

Gyakrabban, minimum fél évente kontroll vizsgálat szükséges.

Gyerekek is viselhetnek kontaktlencsét?

Minden ellenkező híresztelés ellenére IGEN.
A gyerekek hihetetlenül ügyesen és gyorsan tanulják meg a kontaktlencse használatát. Gyakori kontroll és szülői együttműködés mellett szabad testmozgást, nagyobb látásszabadságot biztosít a gyerekeknek.

Több tanulmány vizsgálta a biztonságosságot és a kontaktlencse gyerekek életminőségére gyakorolt hatását.
A kutatások eredményei egyértelműen bebizonyították, hogy 15 éves kor alatt, tehát pubertás kor előtt, lényegesen alacsonyabb a kontaktlencse komplikációk kialakulásának aránya. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy gyermekkorban még sokkal szabálykövetőbbek.

Helyesen és szabályosan megtanított kontaktlencse használatot odafigyelőbben, következetesen be is tartják. Ráadásul a helyes és szabályos kontaktlencse használat „beléjük ég”. Később, kamaszkorban és felnőttként is kevesebb probléma alakul ki abban az esetben, ha fiatalon kezd el egy gyerek kontaktlencsét viselni.

 

 

Napi vagy havi cseréjű kontaktlencsét viseljünk?

Mi a különbség a napi kontaktlencse és a hosszabb csereidejű (kéthetes vagy havi kihordású) kontaktlencsék között?

A napi kontaktlencse egyszer használatos kontaktlencse. Reggel sterilen vesszük ki a gyári kontaktlencse tartóból, majd este a kukába dobjuk. Nem tisztítjuk, eldobjuk. Minden alkalommal egy új, steril kontaktlencsét helyezünk a szemre.

A fertőzések, komplikációk elkerülése végett ez a megoldás a legbiztonságosabb. További nagy előnye, hogy vizes sportokhoz, strandoláshoz, wellness esetén is viselhető.

A hosszabb kihordási idejű kontaktlencsék (kéthetes és havi kontaktlencse) viselési ideje 2 hét vagy 1 hónap típustól függően. Ezeket a kontaktlencséket a nap végén tisztítani, fertőtleníteni szükséges. Éjjelre fertőtlenítő és ápoló folyadékban kell tárolni, majd reggel leöblítés után a kihordási idő végéig (2 hét vagy 1 hónap) újra és újra ugyanazt a lencsét lehet viselni. Hátránya ennek a típusú kontaktlencsének, hogy mindennap körültekintő tisztítást kell végezni. További hátránya, hogy vizes tevékenységek esetén tilos a használata.

Létezik egy amúgy ártalmatlan, vízben található kórokozó (acanthamobea), ami a kontaktlencse éjszakai fertőtlenítő dobozkájában átalakul egy kis szörnyecskévé. A kontaktlencsével együtt visszakerülve a szemre szaruhártyafekélyt okozhat. Ez egy ritka, de igencsak veszedelmes fertőzés, ezért TILOS a hosszabb hordási idejű kontaktlencsének vízzel érintkeznie.

 

Remélem ezzel nem vettem el a kedved a kontaktlencse viseléstől. Tartsd be az orvos, optometrista, kontaktológus által megtanított viselési szabályokat. Járj rendszeresen kontrollra, ezzel elkerülheted a problémák kialakulását.

 

Gondolkozz akár szemüveg viselésben, akár kontaktlencse használatban, egy a lényeg: olyan szakember kezébe add látásodat, szemed világát, aki korrekt módon tájékoztat, érted van.
Jelentkezz be Taupert Szemvizsgálatra!

Jelentkezz be a 7Lépéses Taupert szemvizsgálatra

Magyarországon két optikában, Budapesten és Szolnokon elérhető Taupert Szemvizsgálat

Széchenyi Optika – Taupert Szemvizsgálat
Szolnok
tel: 0670/387-3317
ZEISS Vision Center – Taupert Szemvizsgálat
Budapest
tel: 0670/671-7797

Pontosan tudjuk milyen nehéz megtenni az első lépést…

…de szemvizsgálatunk 7. lépésének végére olyan megnyugvással és élményekkel leszel gazdagabb, amit el sem tudtál képzelni előtte egy vizsgálatról!

A Széchenyi Optika Taupert Szemvizsgálat ára 16.000 Ft

melyet a helyszínen
- készpénzben
- bankkártyával
- egészségpénztári kártyával és
- SZÉP kártyával (szabadidő zseb) is kiegyenlíthetsz
(A vizsgálat díja áfa mentes) 

Szakértő kezekben és kellemes légkörben leszel nálunk a Széchenyi Optikában, erről mi biztosíthatunk:

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kollégáink hamarosan visszahívnak.

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.