Milyen jelei vannak, ha nem jó a szemüveged?

A szemüveg viselést mindenki másként éli meg. Van, aki a kényelmetlenségeken hamarabb átsiklik, van akit nagyon zavar. Ráadásul számtalan bizonytalanság van a szemüveg viselése körül, hiszen nehéz eldönteni, hogy amit érzünk az normális, vagy éppen egy figyelmeztető jel, hogy valami nincs rendben.

Sorra vettük, mi az, amire mindenképp figyelj oda:

 

 • Nem látsz a szemüvegeddel élesen..Ez az egyik legfontosabb, hiszen a szemüveg lelke, hogy láss. Minden új szemüveghez, új dioptria erősséghez, szemüveglencse kialakításhoz hozzá kell szokj. Ez egy átmeneti, kezdeti nehézség. Ez az idő 1-2 perc és néhány hét között természetes. Ezt követően azonban alapvető fontosságú, hogy szemüveged oda, ahová felírták (távolra, olvasáshoz, vagy minden távolságra) éles látást biztosítson. Ha ez nem így van, érdemes konzultálnod optikusoddal.

 

  • Kopott, koszos, karcolódott a szemüveged, vagy a szemüveglencséd..Bizony, a szemüveg is koszolódik, elhasználódik. Nagyon fontos, hogy ne csak a szemüveglencsék tisztaságára ügyelj, az egész szemüveget érdemes rendszeresen langyos vízzel, semleges folyékony szappannal átmosni. Azon túl, hogy a Te látásodat is zavarja, bárki, akivel szembe kerülsz, azonnal látja. Mindig a „kirakatban”, az arcodon viseled. A helytelen tisztítás, óvatlan mozdulatok, leesés karcolhatja a szemüveglencséket. A karcos szemüveglencsét nem lehet polírozni, látásod komfortja miatt új szemüveglencsére van szükséged.( Erről bővebben ITT olvashatsz.)
  • Kényelmetlen..A szemüveg nyomja az orrodat, nehéz, vagy lecsúszkál. A kényelmetlen szemüveg az egész napod komfortját agyonvághatja. Szemüveg választásnál törekedj könnyű, légies szemüvegkeret kiválasztására. Nagyon nem mindegy, hogy egy egész napos szemüvegviselés során mekkora súly nyomja az orrodat, füledet. A szemüvegeket időnként érdemes újra beállíttatni az optikusoddal, hiszen a szemüvegek a viselés során tágulnak, deformálódnak. Itt egy kis segítség szemüvegkeret választáshoz!
  • Nem jó a szemüveg mérete…Ilyen, ha szorít a halántékodnál, esetleg szemből nézve túl széles az arcodhoz. A szemüveg szára túl rövid vagy túl hosszú. Épp, hogy túlnyúlik a füled felső hajlatán vagy éppen a füled mögött a nyakadig vissza van hajtogatva. Ezt szemüveged kiválasztásakor kell figyelned. Az optikus feladata, hogy az arcod adottságainak megfelelő méretet válasszatok, azonban gyakran nem Te, hanem az optikus anyagi érdeke diktálja, hogy milyen szemüvegkeretet ajánlanak neked. Ezért sajnos annak ellenére, hogy ma már minden méret, szín és forma elérhető, mégis gyakran túl nagy vagy túl kicsi szemüveget viselnek a szemüvegesek.(Bővebben itt olvashatsz erről: Milyen a jó szemüveg?)
  • Idegen az egyéniségedhez, stílusodhoz…Szemüveget nem minden nap vásárol az ember. Magyarországon jellemző, hogy a szemüveg viselőnek egy, maximum kettő szemüvege van. Ezért nagyon nem mindegy, hogy a szemüveg, amit télen-nyáron viselsz, mennyire illik a stílusodhoz, egyéniségedhez. Vásárláskor a szemüveg kiválasztására különös figyelmet kell fordítani. Ha mellényúlsz, nem szívesen viseled, mert nem illik hozzád.

  Ha ezt már tudod és igazán jó szemüvegre, szakértő gondoskodásra, barátságos fogadtatásra vágysz, kérj időpontot védjegyoltalom alatt álló, innovációs díjjal kitüntetett Taupert Szemvizsgálatunkra!

  Vedd fel velünk a kapcsolatot!