Termékek Menü
0

Látás és vezetés

6 létfontosságú dolog a vezetésnél:

Távoli látásélesség: Talán ez a legfontosabb. Vezetéskor a legegyszerűbb reakció ideje is legalább 0.4 szekundum. Ha rosszul látunk távolra, nem marad idő a reagálásra. A sebesség növekedésével a rossz távoli látás pillanatról pillanatra nagyobb veszélyt jelent.

Mélységérzékelés: A volánnál pontosan fel kell tudni mérni a távolságot a különböző mozgó járművek között. Mindkét szemnek tökéletes mélységmérő-műszerként kell működnie.

Látómező: A „szemünk sarkából való látás” képessége - átlátni nagyobb területet anélkül, hogy a szemünket, vagy a fejünket mozdítanánk. Alkalmassá teszi a vezetőt arra, hogy átlássa a forgalmat, és észrevegye a gyalogosokat az út szélén anélkül, hogy levenné az útról a tekintetét.

Akkomodáció, ill. alkalmazkodás: A vezetőnek könnyen kell fókuszt váltani az út és a műszerfal között. A távoli és a közeli dolgok közti fókuszváltás képességét akkomodációnak nevezzük.

Éjszakai látás: Biztonságos éjszakai vezetéshez látnunk kell a szembejövő autók vakító fényszórója mögötti gyengébb fényben.

Színlátás: A színlátás is fontos része a vezetésnek, meg kell tudni különböztetni az eltérő színeket. Gondoljunk csak a lámpák, táblák színjelentéseire.

Ajánlatos akkor is ellenőriztetni a látásunkat, ha nem érzünk problémát. Kiváló alkalom erre a Széchenyi Optikába 7 lépéses Taupert szemvizsgálata, ahol a fenti látásfunkciók mindegyikének ellenőrzése megtörténik a vizsgálat keretein belül.

 

Ha szeretnél több érdekességről olvasni, kattints az alábbi gombra, hogy feliratkozz hírlevelünkre, melyen keresztül havonta juthatsz értékes információkhoz érdekességekről, vagy az aktuális trendekről.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Taupert Szilvia diplomás optometrista és kontaktológus"Minden ember más. Más egyéniség, máshogyan megélt látáspanaszok. Titkom, hogy minden vizsgálat egyéni. Arról az emberről szól, azokra a panaszokra, látáshibákra specializálódik, aki a vizsgálati székben ül. Ezért gyakori, hogy itt tapasztalják meg életükben először az éles látás és az első igazán jó szemüveg élményét."