Termékek Menü
0

Taupert Szemvizsgálat - Széchenyi Optika

A Széchenyi Optika 7 lépéses Taupert szemvizsgálata abban különbözik a hagyományos látásvizsgálatoktól, hogy nem csak a szemüveges dioptriák megállapításával foglalkozik.

 

A Széchenyi Optika diplomás optometrista – kontaktológusa Taupert Szilvia Jász- Nagykun- Szolnok megyében első és egyedülálló szemvizsgálati módszert vezetett be 2016 áprilisától.
A vizsgálati eljárás, egy kevéssé ismert látászavar, a szaknyelven heterofória, magyarul rejtett kancsalság felismerését és korrigálását  is lehetővé teszi.

Milyen tünetek utalnak arra, hogy ezzel a köztudatban még kevéssé ismert látásproblémával állunk szemben?

  • kínzó fejfájás, melyet a gyógyszer is alig képes enyhíteni,  
  • szemüveg megszokási problémák, még jó látásélesség mellett is,
  • multifokális szemüvegek megszokási nehézségei,
  • nehéz alkalmazkodás (fókuszálás) távolról közelre nézéskor,
  • 3D-s mozi vagy televíziós műsor nézésekor elmosódott, kettőződő, homályos kép,
  • összefüggő szövegek nehézkes értelmezése (diszlexiás tünetek),
  • erős front és/vagy fényérzékenység,
  • szem alatti sötét karikák,
  • koncentrációs problémák olvasás, számítógépes munkavégzés, 
  • tájékozódási problémák (főleg éjjel)

Az említett problémák bármelyike külön-külön, de halmozottan is tünete lehet a heterofóriának.

A vizsgálatok fájdalommentesek, és nagy megnyugvást jelentenek a pácienseknek.

A heterofória vizsgálatát a legújabb generációs Polatest vizsgálatra is alkalmas VisuScreen 500 nevű műszerrel végezzük, mely a Carl Zeiss Vision Care fejlesztése. A műszer egy speciális i Padra telepített programmal vezérelhető. A vizsgálat alapja a pozitív polarizáció elve alapján alkotott kép, amelyet próbakeretre illeszthető polarizációs szűrőkön keresztül vizsgálunk.

 

A 7 lépéses Taupert szemvizsgálat szükségessége, hasznai:

 

Beszélgetés: Ebben a pontban körvonalazzuk azokat a tényezőket, melyre kiemelt figyelmet kell fordítani a vizsgálat során. Eddigi szemüveges, kontaktlencsés tapasztalatok. Meglévő panaszok (Pl.: fejfájás, fényérzékenység, nem kielégítő látásélesség…), igények. Azok a körülmények (pl.: monitorhasználat, autóvezetés, kézimunka…), melyben a leendő szemüvegnek megoldást kell biztosítani.

     Szűrések: Ennek a pontnak a célja kettős: Vannak olyan szembetegségek, melyek időben történő felismerésével elkerülhető a maradandó látásromlás (Pl.: a magas szemnyomással járó glaucóma, magyarul zöldhályog). Ha találunk valamilyen eltérést, szemészeti szakvizsgálaton további vizsgálatok szükségesek. Ilyen esetben gyakran az a javaslatunk, hogy új szemüvegrendelést a kivizsgálásig ne is készítsünk, hiszen az felesleges kiadás lenne. Ha a szűrési eredmények megfelelőek, az biztonságérzetet nyújt a pácienseimnek. A vizsgálatok fájdalommentesek és nem járnak semmilyen kellemetlenséggel.

     Biomikroszkópos vizsgálat: Ez egy emberi szem vizsgálatára tervezett álló mikroszkóp, mellyel a szem elülső része kerül átvizsgálásra. Megállapítható vele a szemfelszín egészsége, elváltozásai, a szemszárazság típusa és ezzel kezelésének útja, kontaktlencse vizsgálat során a lencse illeszkedése. Szintén fájdalom és kellemetlenség mentes eljárás.

     Kerato-refraktométeres mérés: Más néven computeres szemvizsgálat. Mérési eredményei megközelítő pontosságú képet adnak a szem fénytörését illetően, aminek finomhangolt beállítását a következő lépésekben tesszük meg. Ez a műszer alkalmas kontaktlencse használat előtti szemparaméterek mérésére is. Ezt a vizsgálatot kifejezetten élvezni szokták vásárlóink, hiszen érdekes látványban van részük közben.

     Korrekciók megállapítása: A vizsgálatnak ebben a részében történik meg a különböző távolságokra történő éles látás beállítása. Az asztigmiás fénytörés pontos korrigálása a ma létező legpontosabb eljárással a keresztcylinderes méréssel. A szükséges szemüveg erősségének beállításának ellenőrzését különböző tesztábrák segítik, melyekkel mérföldkövekkel pontosabb dioptria állapítható meg, mint a hagyományos tábla olvastatással.

    3D-s látás ellenőrzése: A két szemmel látott dolgok nem teljesen egyforma képként vetülnek le a retinánkra. A két szem eltérő szögből látja a körülöttünk lévő tárgyakat. Az agy ezt a két eltérő látószögű képet összeforrasztja, amivel megalkotja a térbeli 3 dimenziós látást. Binokuláris látászavar a mai 3D-s világunkban panaszokat okozhat. A 3D-s filmek fejfájást okoznak, a térben nehezebben határozzák meg a tárgyak egymáshoz viszonyított távolságát.

     Színlátás ellenőrzése: Csereszín (pseudoisochromaticus) ábrák segítségével színlátási zavarok szűrhetők ki. Az ábrákon különböző méretű és tónusú pettyek találhatók, melyek közül az alaptól eltérő színű betű van hasonló méretű pontokból kirakva, melyet csak a jó színlátó vesz észre. A megfelelő színlátás nem csak a közlekedésben, de megannyi foglalkozás esetén rendkívül fontos.

     Szemizom egyensúly vizsgálata: Kideríthetetlen migrén, frontérzékenység, szemfáradásos panaszok, időszakos kettős-látás esetén gyakran csak ezzel a vizsgálattal deríthető ki, hogy a panaszok hátterében egy rejtett, de korrigálható látásprobléma áll (rejtett kancsalság, vagy más néven heterophoria). Többfókuszú (multifokális) szemüvegek meg nem szokása esetén is gyakran ez áll a háttérben, ezért elengedhetetlen része kell, hogy legyen a vizsgálatnak.

 

Vissza a főoldalra

Taupert Szilvia diplomás optometrista és kontaktológus"Minden ember más. Más egyéniség, máshogyan megélt látáspanaszok. Titkom, hogy minden vizsgálat egyéni. Arról az emberről szól, azokra a panaszokra, látáshibákra specializálódik, aki a vizsgálati székben ül. Ezért gyakori, hogy itt tapasztalják meg életükben először az éles látás és az első igazán jó szemüveg élményét."